Soalan Lazim

Apa itu Runcit Express?
Runcit Express adalah kedai runcit dalam talian yang menawarkan pengalaman berbelanja tanpa gangguan sehingga anda dapat memperoleh barang runcit anda mengikut keselesaan. Ini adalah pengalaman membeli-belah yang lebih selamat dan cepat, yang hanya memerlukan beberapa klik.
Produk Apa Yang Anda Tawarkan?
Runcit Express menawarkan pelbagai produk mulai dari buah-buahan & sayur-sayuran organik, produk tenusu hingga minuman, barangan penjagaan diri dan banyak lagi.
Bolehkah Kami Merundingkan Harga Runcit Express?
Runcit Express memastikan bahawa pelanggan menerima harga yang kompetitif di pasaran, menambah nilai produk yang dijual. Itulah sebabnya perundingan harga tidak perlu.
Bagaimana Kita Dapat Melihat Tawaran Istimewa?
Pelanggan boleh mengklik tab Jualan kami untuk melihat semua tawaran terbaru kami.
Bagaimana Runcit Express Memilih dan Mengemas Produk?
Di Runcit Express, kami berusaha untuk menjadikan hidup anda lebih mudah dengan memberikan perkhidmatan hebat dan produk segar. Terdapat sebilangan orang yang terlibat dalam menyelesaikan pesanan pelanggan. Kakitangan terlatih kami memastikan bahawa mereka memilih produk segar, dengan tarikh "Jual menjelang" paling lama. Dalam kes buah-buahan & sayur-sayuran, mereka berbelanja seolah-olah membeli sendiri, menanyakan soalan ‘apakah saya akan membeli barang ini?’ Pelanggan juga dapat menggunakan Kotak Catatan yang tersedia untuk mereka pada waktu Check Out. Di sana mereka dapat menambahkan arahan tambahan untuk produk mereka, seperti 'tolong tambah bahagian besar / sama saiz'.
Bagaimana Saya Mengetahui Pesanan Saya Disahkan?
Setelah Check Out, pelanggan akan menerima amaran SMS, yang akan mengesahkan bahawa kami menerima pesanan mereka. Perkhidmatan penjagaan pelanggan kami juga akan memastikan bahawa anda menerima resit pesanan bersama dengan perincian produk yang dibeli juga. Untuk pertanyaan lebih lanjut, anda boleh menghubungi kami di ((+966) 053 736-9654).
Bagaimana saya boleh membayar?
Runcit Express memberikan kemudahan untuk membayar melalui perkhidmatan ciri kami "Cash on Delivery" (CoD).
Bagaimana Saya Mengembalikan Produk?
Runcit Express mengikuti suka menenangkan pelanggan. Ini memberi anda kebebasan untuk mengembalikan sebarang produk di sana dan jika anda tidak berpuas hati dengannya. Pegawai penghantaran akan mengambil kembali produk yang dikembalikan dan anda tidak akan dikenakan bayaran.
Apakah Hari Dan Masa Penghantaran?
Pelanggan dapat menetapkan hari penghantaran mereka dengan memilih slot yang tersedia. Ini bermakna anda boleh memilih antara penghantaran hari yang sama atau hari berikutnya. Selain itu, anda juga boleh memilih waktu tertentu ketika anda mahu pesanan anda dihantar.
Bagaimana Sekiranya Item Dalam Pesanan Saya Tidak Tersedia?
Sekiranya produk tidak tersedia setelah pesanan dibuat, anda akan diberitahu melalui panggilan selepas itu, anda boleh memesan produk alternatif atau boleh membatalkan pesanan.

Troli ({{count}} items)
{{cart.price_percentage}} % OFF
{{cart.prod_title}}
{{cart.prod_quantity}} {{cart.prod_volume_title}}

RM{{(cart.price_price - cart.price_discount).toFixedNoRounding(2)}} RM{{(cart.price_price).toFixedNoRounding(2)}}   x  {{cart.cart_qty}}

RM{{getPrice(cart.price_price,(cart.price_discount > 0 ? cart.price_discount : 0),cart.cart_qty,false).toFixedNoRounding(2) }}

{{cart.ar_items}}

Free Items


{{free.qty * cart.cart_qty * free.prod_quantity }} {{free.prod_ar_volume_title}} X {{(free.utitle ? free.utitle : '')}}